Pruimenbomen

Pruimenbomen

We hebben 9 verschillende soorten pruimenbomen. Zie hieronder:

1.Prunus domestica Victoria

Pruim

De Victoria is een goed smakende pruim met licht geeloranje vruchtvlees. Bestuiving: zelfbestuivend. Snoeien: na de pluk snoeien. Zorg voor voldoende belichting in de basis. In het begin is het horizontaal buigen van vruchtdragende takken gewenst. Bemesting: pruimen houden van kalkrijke, voedzame en niet te natte grond. Geef een matige hoeveelheid organische meststof.

Wonder Tree

Deze compacte pruimenboom haalt het maximale uit de natuur. Al op jonge leeftijd geeft hij gegarandeerd de lekkerste én gezonde vruchten. De Victoria is zelfbestuivend. In het voorjaar geeft de boom prachtige witte bloesem en in augustus goed smakende oranje pruimen met licht geeloranje vruchtvlees. Deze Wonder Tree kan het hele jaar door geplant worden en heeft weinig onderhoud nodig. Door in het voorjaar meerdere keren met duim en wijsvinger de topjes van de nieuw gegroeide scheuten uit de boom te knijpen, blijft de boom eenvoudig in model en is snoeien niet nodig. Zorg voor voldoende licht in de kroon van de boom door steil omhoog groeiende takken uit te buigen en knip zo nu en dan een dikkere tak weg. Geef in februari en in de herfst een ruime hoeveelheid van een organische meststof. Met milieuvriendelijke meststoffen, gerecycled regenwater en natuurlijke bestrijders worden de bomen duurzaam gekweekt met respect voor natuur en milieu. Plantdelen zijn niet geschikt voor consumptie.

2.Prunus domestica Opal

Pruim

De Opal is een sappige en friszoete pruim, met geelgroen vruchtvlees. Bloei: vraagt om bloemverdunning. Bestuiving: zelfbestuivend. Snoeien: na de pluk snoeien. Zorg voor voldoende belichting in de basis. In het begin is het horizontaal buigen van vruchtdragende takken gewenst. Bemesting: pruimen houden van kalkrijke, voedzame en niet te natte grond. Geef een matige hoeveelheid organische meststof.

Wonder Tree

Deze compacte pruimenboom haalt het maximale uit de natuur. Al op jonge leeftijd geeft hij gegarandeerd de lekkerste én gezonde vruchten. De Opal is zelfbestuivend. In het voorjaar geeft de boom prachtige witte bloesem en in juli sappige en friszoete blauwe pruimen met geeloranje vruchtvlees. Deze Wonder Tree kan het hele jaar door geplant worden en heeft weinig onderhoud nodig. Door in het voorjaar meerdere keren met duim en wijsvinger de topjes van de nieuw gegroeide scheuten uit de boom te knijpen, blijft de boom eenvoudig in model en is snoeien niet nodig. Zorg voor voldoende licht in de kroon van de boom door steil omhoog groeiende takken uit te buigen en knip zo nu en dan een dikkere tak weg. Geef in februari en in de herfst een ruime hoeveelheid van een organische meststof. Met milieuvriendelijke meststoffen, gerecycled regenwater en natuurlijke bestrijders worden de bomen duurzaam gekweekt met respect voor natuur en milieu. Plantdelen zijn niet geschikt voor consumptie.

3.Dubbele Boerenwitte.


Synoniemen :Herkomst : Al in de 18e eeuw wordt dit van origine Nederlandse ras beschreven.
Waarschijnlijk een toevalszaailing.Vrucht: geelgroene huid; geurige smaak; intens zoet; sappig; de steen kleeft.Boom: forse groeiTeelt: zelfsteriel; middentijds rijpend; meestal niet overmatig dragend.Bizonderheden :Kwaliteit: een goede smakelijke pruim.

4. Prunus domestica Hauszwetsche

Pruim

De Hauszwetsche is een grote donkerblauwe pruim met goudgeel, zeer aromatisch vruchtvlees. Goed loslatende pit. Bestuiving: zelfbestuivend. Snoeien: na de pluk snoeien. Zorg voor voldoende belichting in de basis. In het begin is het horizontaal buigen van vruchtdragende takken gewenst. Bemesting: pruimen houden van kalkrijke, voedzame en niet te natte grond. Geef een matige hoeveelheid organische meststof.

5. Kroosjes Sara


Synoniemen: Wichters, KriekpruimHerkomst: onbekend, zeer oud.Vrucht: klein, rond, duidelijke naad; groengele schil met een lichte waslaag; lange steel; stevig
vruchtvlees, geelgroen, sappig en smakelijk; de steen zit los.Boom: vrij dichte kroon met binnenin doorns.Teelt: meestal geteeld op eigen wortel; gezond boom; zelfbestuiver; beurtjaargevoelig;

6. Reine Claude d'Oullins


Synoniemen: Doelens,Reine Claude Précoce, Prune Massot.Herkomst : Als zaailing gevonden in het Franse Coligny door de heer Massot d'Oullins in het
begin van de 19e eeuw.Vrucht: groot, rond met een tere huid; lichtgeel met een groene bodemkleur; de groef is
tamelijk diep;de steen kleeft licht; het vruchtvlees is middelmatig vast, geel en groenachtig; de
smaak is goed.Boom: sterke groei met de vorming van zware vertakkingenTeelt: Vroeg rijpend. Deels zelffertiel. De vruchtbaarheid zet laat in en is dan voldoende en
regelmatig; gevoelig voor loodglansBizonderheden: Er vindt soms verwarring plaats met WashingtonKwaliteit: Bij volledige rijping een smakelijke pruim met een tere huid.

7. Prunus domestica Bleue de Belgique

Pruim

De Bleue de Belgique is een sappige pruim met een goede smaak en geelgroen vruchtvlees. Bestuiving: kruisbestuiving met Opal of Victoria. Snoeien: na de pluk snoeien. Zorg voor voldoende belichting in de basis. In het begin is het horizontaal buigen van vruchtdragende takken gewenst. Bemesting: pruimen houden van kalkrijke, voedzame en niet te natte grond. Geef een matige hoeveelheid organische meststof. Goede en vroege producties.

8. Prunus domestica Ontario

Pruim

De Ontario is een sappige pruim, met geelachtig vruchtvlees. Bestuiving: zelfbestuivend. Snoeien: na de pluk snoeien. Zorg voor voldoende belichting in de basis. In het begin is het horizontaal buigen van vruchtdragende takken gewenst. Bemesting: pruimen houden van kalkrijke, voedzame en niet te natte grond. Geef een matige hoeveelheid organische meststof.

9. Prunus domestica 'Reine Claude van Schouwen'.

EIGENSCHAPPEN. Standplaats volle zon tot halfschaduw. Bloei midden bloei, goede bestuiver, zelfbestuivend. Vrucht grote pruim, rond, groen tot goudgeel. Smaak zoet en sappig met goede smaak. Pluktijd eerste helft augustus. Bewaarbaarheid slecht of kort bewaarbaar.

De Prunus domestica 'Reine Claude van Schouwen' is een Nederlands pruimenras gevonden in Zierikzee in 1943. Deze pruimenboom is een sterke groeier. De vruchten van deze pruimenboom kunnen omstreeks augustus geplukt worden. De Prunus domestica 'Reine Claude van Schouwen' draagt grote geel/oranje pruimen. Deze pruimenboom staat bekend als een pruim met weinig ziektes.