Pruimenbomen

Deze week weer ernstig in de weer geweest met onze boomgaard. We hebben maar liefst 9 pruimenbomen aangeschaft in alle variëteiten. Ze zijn gepland en we hopen dat we aankomende zomer kunnen genieten van lekker pruimpjes. We hebben:

- Haus Zwetsche

- Opal

- Victoria

- Ontario

- Dubbele boeren witte

- Kroos Sara

- Reine Claude d'Oullins

- Reine Claude van Schouwen

- Blue de Belgique

Hieronder vindt je de nadere omschrijving van alle soorten echter zonder foto's omdat daar auteursrechten opzitten. Zodra we zelf foto's kunnen maken, kunnen we er ook een plaatje bij laten zien.


1.Prunus domestica Victoria

Pruim
De Victoria is een goed smakende pruim met licht geeloranje vruchtvlees. Bestuiving: zelfbestuivend. Snoeien: na de pluk snoeien. Zorg voor voldoende belichting in de basis. In het begin is het horizontaal buigen van vruchtdragende takken gewenst. Bemesting: pruimen houden van kalkrijke, voedzame en niet te natte grond. Geef een matige hoeveelheid organische meststof.
Wonder Tree
Deze compacte pruimenboom haalt het maximale uit de natuur. Al op jonge leeftijd geeft hij gegarandeerd de lekkerste én gezonde vruchten. De Victoria is zelfbestuivend. In het voorjaar geeft de boom prachtige witte bloesem en in augustus goed smakende oranje pruimen met licht geeloranje vruchtvlees. Deze Wonder Tree kan het hele jaar door geplant worden en heeft weinig onderhoud nodig. Door in het voorjaar meerdere keren met duim en wijsvinger de topjes van de nieuw gegroeide scheuten uit de boom te knijpen, blijft de boom eenvoudig in model en is snoeien niet nodig. Zorg voor voldoende licht in de kroon van de boom door steil omhoog groeiende takken uit te buigen en knip zo nu en dan een dikkere tak weg. Geef in februari en in de herfst een ruime hoeveelheid van een organische meststof. Met milieuvriendelijke meststoffen, gerecycled regenwater en natuurlijke bestrijders worden de bomen duurzaam gekweekt met respect voor natuur en milieu. Plantdelen zijn niet geschikt voor consumptie.
Leivorm
Een goed smakende pruim met licht geeloranje vruchtvlees. Bestuiving: zelfbestuivend. Snoeien: na de pluk snoeien. Zorg voor voldoende belichting in de basis. Bemesting: pruimen houden van kalkrijke, voedzame en niet te natte grond. Geef een matige hoeveelheid organische meststof. Plantdelen niet geschikt voor consumptie.
Patio
Dit leuke fruitboompje past goed in een pot op balkon of terras en kan ook in de volle grond. Deze boom is zelfbestuivend. Dit terrasboompje blijft kleiner door drie tot vier keer per jaar bolvormige snoei toe te passen. Plantdelen niet geschikt voor consumptie.
Bewaren
Pruimen zijn niet erg lang houdbaar. Bewaar ze drie à vier dagen op een koele plaats of vier tot zes dagen in de koelkast. Eet ze zo snel mogelijk als ze eenmaal rijp zijn, want een rijpe pruim rot snel weg. Hele verse pruimen kunt u prima invriezen. U kunt ze het beste invriezen als moes. Hiervoor ontvelt u de vruchten, vervolgens ontpit u ze en kookt u ze met een bodempje water tot moes. Voeg suiker naar smaak toe. Deze moes kan vervolgens in een verpakking naar keuze gewoon in de diepvries.
Schoonmaken
Aan pruimen valt niet zoveel schoon te maken. Was ze alleen even onder (niet te koud) water en eet ze daarna lekker uit de hand.
Consumptie
Let er op dat de vruchten er gaaf en niet gekneusd uitzien. Pruimen zijn alleen lekker als ze voldoende rijp zijn. Over het algemeen zijn ze zoet en sappig. De meeste pruimensoorten worden donkerder van kleur naarmate ze rijper worden. Pruimen zijn lekker om zo uit de hand te eten, maar kunnen ook prima verwerkt worden in jam, fruitsalade, smoothie, desserts en pannenkoeken.
Voedingswaarde
De pruim is niet alleen lekker, maar ook uitermate gezond. Hoewel pruimen er bij de meeste mensen niet bekend om staan, bevatten ze heel veel antioxidanten. Pruimen zijn zeer vezelrijk en werken daardoor goed tegen constipatie en bevorderen een gezonde stoelgang.

2.Prunus domestica Opal

Pruim
De Opal is een sappige en friszoete pruim, met geelgroen vruchtvlees. Bloei: vraagt om bloemverdunning. Bestuiving: zelfbestuivend. Snoeien: na de pluk snoeien. Zorg voor voldoende belichting in de basis. In het begin is het horizontaal buigen van vruchtdragende takken gewenst. Bemesting: pruimen houden van kalkrijke, voedzame en niet te natte grond. Geef een matige hoeveelheid organische meststof.
Wonder Tree
Deze compacte pruimenboom haalt het maximale uit de natuur. Al op jonge leeftijd geeft hij gegarandeerd de lekkerste én gezonde vruchten. De Opal is zelfbestuivend. In het voorjaar geeft de boom prachtige witte bloesem en in juli sappige en friszoete blauwe pruimen met geeloranje vruchtvlees. Deze Wonder Tree kan het hele jaar door geplant worden en heeft weinig onderhoud nodig. Door in het voorjaar meerdere keren met duim en wijsvinger de topjes van de nieuw gegroeide scheuten uit de boom te knijpen, blijft de boom eenvoudig in model en is snoeien niet nodig. Zorg voor voldoende licht in de kroon van de boom door steil omhoog groeiende takken uit te buigen en knip zo nu en dan een dikkere tak weg. Geef in februari en in de herfst een ruime hoeveelheid van een organische meststof. Met milieuvriendelijke meststoffen, gerecycled regenwater en natuurlijke bestrijders worden de bomen duurzaam gekweekt met respect voor natuur en milieu. Plantdelen zijn niet geschikt voor consumptie.
Leivorm
Een sappige en friszoete pruim, met geelgroen vruchtvlees. Bloei: vraagt om bloemverdunning. Bestuiving: zelfbestuivend. Snoeien: na de pluk snoeien. Zorg voor voldoende belichting in de basis. Bemesting: pruimen houden van kalkrijke, voedzame en niet te natte grond. Geef een matige hoeveelheid organische meststof. Plantdelen niet geschikt voor consumptie.
Patio
Dit leuke fruitboompje past goed in een pot op balkon of terras en kan ook in de volle grond. Deze boom is zelfbestuivend. Dit terrasboompje blijft kleiner door drie tot vier keer per jaar bolvormige snoei toe te passen. Plantdelen niet geschikt voor consumptie.
Bewaren
Pruimen zijn niet erg lang houdbaar. Bewaar ze drie à vier dagen op een koele plaats of vier tot zes dagen in de koelkast. Eet ze zo snel mogelijk als ze eenmaal rijp zijn, want een rijpe pruim rot snel weg. Hele verse pruimen kunt u prima invriezen. U kunt ze het beste invriezen als moes. Hiervoor ontvelt u de vruchten, vervolgens ontpit u ze en kookt u ze met een bodempje water tot moes. Voeg suiker naar smaak toe. Deze moes kan vervolgens in een verpakking naar keuze gewoon in de diepvries.
Schoonmaken
Aan pruimen valt niet zoveel schoon te maken. Was ze alleen even onder (niet te koud) water en eet ze daarna lekker uit de hand.
Consumptie
Let er op dat de vruchten er gaaf en niet gekneusd uitzien. Pruimen zijn alleen lekker als ze voldoende rijp zijn. Over het algemeen zijn ze zoet en sappig. De meeste pruimensoorten worden donkerder van kleur naarmate ze rijper worden. Pruimen zijn lekker om zo uit de hand te eten, maar kunnen ook prima verwerkt worden in jam, fruitsalade, smoothie, desserts en pannenkoeken.
Voedingswaarde
De pruim is niet alleen lekker, maar ook uitermate gezond. Hoewel pruimen er bij de meeste mensen niet bekend om staan, bevatten ze heel veel antioxidanten. Pruimen zijn zeer vezelrijk en werken daardoor goed tegen constipatie en bevorderen een gezonde stoelgang.

3.Dubbele Boerenwitte.

Synoniemen :
Herkomst : Al in de 18e eeuw wordt dit van origine Nederlandse ras beschreven.
Waarschijnlijk een toevalszaailing.
Vrucht: geelgroene huid; geurige smaak; intens zoet; sappig; de steen kleeft.
Boom: forse groei
Teelt: zelfsteriel; middentijds rijpend; meestal niet overmatig dragend.
Bizonderheden :
Kwaliteit: een goede smakelijke pruim.

4. Prunus domestica Hauszwetsche

Pruim
De Hauszwetsche is een grote donkerblauwe pruim met goudgeel, zeer aromatisch vruchtvlees. Goed loslatende pit. Bestuiving: zelfbestuivend. Snoeien: na de pluk snoeien. Zorg voor voldoende belichting in de basis. In het begin is het horizontaal buigen van vruchtdragende takken gewenst. Bemesting: pruimen houden van kalkrijke, voedzame en niet te natte grond. Geef een matige hoeveelheid organische meststof.
Leivorm
Een grote donkerblauwe pruim met goudgeel, zeer aromatisch vruchtvlees. Goed loslatende pit. Bestuiving: zelfbestuivend. Snoeien: na de pluk snoeien. Zorg voor voldoende belichting in de basis. Bemesting: pruimen houden van kalkrijke, voedzame en niet te natte grond. Geef een matige hoeveelheid organische meststof. Plantdelen niet geschikt voor consumptie.
Patio
Dit leuke fruitboompje past goed in een pot op balkon of terras en kan ook in de volle grond. Deze boom is zelfbestuivend. Dit terrasboompje blijft kleiner door drie tot vier keer per jaar bolvormige snoei toe te passen. Plantdelen niet geschikt voor consumptie.
Bewaren
Pruimen zijn niet erg lang houdbaar. Bewaar ze drie à vier dagen op een koele plaats of vier tot zes dagen in de koelkast. Eet ze zo snel mogelijk als ze eenmaal rijp zijn, want een rijpe pruim rot snel weg. Hele verse pruimen kunt u prima invriezen. U kunt ze het beste invriezen als moes. Hiervoor ontvelt u de vruchten, vervolgens ontpit u ze en kookt u ze met een bodempje water tot moes. Voeg suiker naar smaak toe. Deze moes kan vervolgens in een verpakking naar keuze gewoon in de diepvries.
Schoonmaken
Aan pruimen valt niet zoveel schoon te maken. Was ze alleen even onder (niet te koud) water en eet ze daarna lekker uit de hand.
Consumptie
Let er op dat de vruchten er gaaf en niet gekneusd uitzien. Pruimen zijn alleen lekker als ze voldoende rijp zijn. Over het algemeen zijn ze zoet en sappig. De meeste pruimensoorten worden donkerder van kleur naarmate ze rijper worden. Pruimen zijn lekker om zo uit de hand te eten, maar kunnen ook prima verwerkt worden in jam, fruitsalade, smoothie, desserts en pannenkoeken.
Voedingswaarde
De pruim is niet alleen lekker, maar ook uitermate gezond. Hoewel pruimen er bij de meeste mensen niet bekend om staan, bevatten ze heel veel antioxidanten. Pruimen zijn zeer vezelrijk en werken daardoor goed tegen constipatie en bevorderen een gezonde stoelgang.

5. Kroosjes Sara

Synoniemen: Wichters, Kriekpruim
Herkomst: onbekend, zeer oud.
Vrucht: klein, rond, duidelijke naad; groengele schil met een lichte waslaag; lange steel; stevig
vruchtvlees, geelgroen, sappig en smakelijk; de steen zit los.
Boom: vrij dichte kroon met binnenin doorns.
Teelt: meestal geteeld op eigen wortel; gezond boom; zelfbestuiver; beurtjaargevoelig;

6. Reine Claude d'Oullins

Synoniemen: Doelens,Reine Claude Précoce, Prune Massot.
Herkomst : Als zaailing gevonden in het Franse Coligny door de heer Massot d'Oullins in het
begin van de 19e eeuw.
Vrucht: groot, rond met een tere huid; lichtgeel met een groene bodemkleur; de groef is
tamelijk diep;de steen kleeft licht; het vruchtvlees is middelmatig vast, geel en groenachtig; de
smaak is goed.
Boom: sterke groei met de vorming van zware vertakkingen
Teelt: Vroeg rijpend. Deels zelffertiel. De vruchtbaarheid zet laat in en is dan voldoende en
regelmatig; gevoelig voor loodglans
Bizonderheden: Er vindt soms verwarring plaats met Washington
Kwaliteit: Bij volledige rijping een smakelijke pruim met een tere huid.

7. Prunus domestica Bleue de Belgique

Pruim
De Bleue de Belgique is een sappige pruim met een goede smaak en geelgroen vruchtvlees. Bestuiving: kruisbestuiving met Opal of Victoria. Snoeien: na de pluk snoeien. Zorg voor voldoende belichting in de basis. In het begin is het horizontaal buigen van vruchtdragende takken gewenst. Bemesting: pruimen houden van kalkrijke, voedzame en niet te natte grond. Geef een matige hoeveelheid organische meststof. Goede en vroege producties.
Leivorm
Een sappige pruim met een goede smaak en geelgroen vruchtvlees. Bestuiving: kruisbestuiving met Opal of Victoria. Snoeien: na de pluk snoeien. Zorg voor voldoende belichting in de basis. Bemesting: pruimen houden van kalkrijke, voedzame en niet te natte grond. Geef een matige hoeveelheid organische meststof. Goede en vroege productie. Plantdelen niet geschikt voor consumptie.
Bewaren
Pruimen zijn niet erg lang houdbaar. Bewaar ze drie à vier dagen op een koele plaats of vier tot zes dagen in de koelkast. Eet ze zo snel mogelijk als ze eenmaal rijp zijn, want een rijpe pruim rot snel weg. Hele verse pruimen kunt u prima invriezen. U kunt ze het beste invriezen als moes. Hiervoor ontvelt u de vruchten, vervolgens ontpit u ze en kookt u ze met een bodempje water tot moes. Voeg suiker naar smaak toe. Deze moes kan vervolgens in een verpakking naar keuze gewoon in de diepvries.
Schoonmaken
Aan pruimen valt niet zoveel schoon te maken. Was ze alleen even onder (niet te koud) water en eet ze daarna lekker uit de hand.
Consumptie
Let er op dat de vruchten er gaaf en niet gekneusd uitzien. Pruimen zijn alleen lekker als ze voldoende rijp zijn. Over het algemeen zijn ze zoet en sappig. De meeste pruimensoorten worden donkerder van kleur naarmate ze rijper worden. Pruimen zijn lekker om zo uit de hand te eten, maar kunnen ook prima verwerkt worden in jam, fruitsalade, smoothie, desserts en pannenkoeken.
Voedingswaarde
De pruim is niet alleen lekker, maar ook uitermate gezond. Hoewel pruimen er bij de meeste mensen niet bekend om staan, bevatten ze heel veel antioxidanten. Pruimen zijn zeer vezelrijk en werken daardoor goed tegen constipatie en bevorderen een gezonde stoelgang.

8. Prunus domestica Ontario

Pruim
De Ontario is een sappige pruim, met geelachtig vruchtvlees. Bestuiving: zelfbestuivend. Snoeien: na de pluk snoeien. Zorg voor voldoende belichting in de basis. In het begin is het horizontaal buigen van vruchtdragende takken gewenst. Bemesting: pruimen houden van kalkrijke, voedzame en niet te natte grond. Geef een matige hoeveelheid organische meststof.
Leivorm
Een sappige pruim, met geelachtig vruchtvlees. Bestuiving: zelfbestuivend. Snoeien: na de pluk snoeien. Zorg voor voldoende belichting in de basis. Bemesting: pruimen houden van kalkrijke, voedzame en niet te natte grond. Geef een matige hoeveelheid organische meststof. Plantdelen niet geschikt voor consumptie.
Patio
Dit leuke fruitboompje past goed in een pot op balkon of terras en kan ook in de volle grond. Deze boom is zelfbestuivend. Dit terrasboompje blijft kleiner door drie tot vier keer per jaar bolvormige snoei toe te passen. Plantdelen niet geschikt voor consumptie.
Bewaren
Pruimen zijn niet erg lang houdbaar. Bewaar ze drie à vier dagen op een koele plaats of vier tot zes dagen in de koelkast. Eet ze zo snel mogelijk als ze eenmaal rijp zijn, want een rijpe pruim rot snel weg. Hele verse pruimen kunt u prima invriezen. U kunt ze het beste invriezen als moes. Hiervoor ontvelt u de vruchten, vervolgens ontpit u ze en kookt u ze met een bodempje water tot moes. Voeg suiker naar smaak toe. Deze moes kan vervolgens in een verpakking naar keuze gewoon in de diepvries.
Schoonmaken
Aan pruimen valt niet zoveel schoon te maken. Was ze alleen even onder (niet te koud) water en eet ze daarna lekker uit de hand.
Consumptie
Let er op dat de vruchten er gaaf en niet gekneusd uitzien. Pruimen zijn alleen lekker als ze voldoende rijp zijn. Over het algemeen zijn ze zoet en sappig. De meeste pruimensoorten worden donkerder van kleur naarmate ze rijper worden. Pruimen zijn lekker om zo uit de hand te eten, maar kunnen ook prima verwerkt worden in jam, fruitsalade, smoothie, desserts en pannenkoeken.
Voedingswaarde
De pruim is niet alleen lekker, maar ook uitermate gezond. Hoewel pruimen er bij de meeste mensen niet bekend om staan, bevatten ze heel veel antioxidanten. Pruimen zijn zeer vezelrijk en werken daardoor goed tegen constipatie en bevorderen een gezonde stoelgang.

9. Prunus domestica 'Reine Claude van Schouwen'.

EIGENSCHAPPEN. Standplaats volle zon tot halfschaduw. Bloei midden bloei, goede bestuiver, zelfbestuivend. Vrucht grote pruim, rond, groen tot goudgeel. Smaak zoet en sappig met goede smaak. Pluktijd eerste helft augustus. Bewaarbaarheid slecht of kort bewaarbaar.