Onze wijnen

Druif Rondo

Vitis Rondo: Lekkere druif voor rode wijn


Vitis vinifera Rondo is een goed ziekteresistente druivelaar die overheerlijke zoete druiven produceert. De druiven zijn geschikt als tafeldruif of voor het maken van rode wijn, die doet denken aan Bourgogne. De trossen zijn los gevormd, maar moeten gekrent worden om mooie grote druiven te kunnen vormen.

Vitis Rondo is afkomstig uit Tsjechië en heeft niet alleen een mooie opbrengst aan smaakvolle druiven, maar heeft ook een prachtige herfstverkleuring.

Druivelaar 'Muscat Bleu'

Vitis vinifera 'Muscat Bleu'

Ookwel Muskaat Blauw of Blue Muscat.

Grote en losse trossen (veel ruimte tussen de bessen) met dieprode blauwe druiven. De druiven hebben een duidelijke zoete muskaatsmaak en zijn bij velen geliefd.
Dit ras kan zeer goed tegen koude temperaturen en is goed resistent tegen ziekten.
Hij is zeer geschikt voor directe consumptie en voor een muskaatwijn; maar deze laatste is vooral voor de liefhebber.
De plant kan tijdens de bloei beter uit de wind gehouden worden en wordt dus graag op een beschutte plaats geplant.

Herkomst van Muscat Bleu

Genève. Kruising uit Amerikaanse en Europeese rassen.

Solaris (wit druivenras)

Solaris druif met blad.

De Solaris is een wit druivenras dat in 1975 ontwikkeld is door het Weinbau-instituut te Freiburg aldaar bekend onder de naam FR 240-75. Zij is voortgekomen uit de kruising van Merzling en Geisenheim 6493. Hiermee is zij een verre verwant van de Riesling en Pinot gris. Door al het gekruis is de druif niet helemaal een pure vitis vinifera gebleven waardoor zij tot de hybride rassen gerekend wordt. De naam Solaris is afgeleid van "solar" de zon, vanwege haar kracht en vroegzomerse rijpheid.

In koelere wijnbouwstreken, zoals bijvoorbeeld in Zweden, Engeland en Nederland geeft de druif toch nog hoge suiker- en lage zuurgehaltes. Een Oechsle gehalte van rond de 100 graden komt regelmatig voor. Ook is zij resistent tegen schimmels. Door haar zachte schil wel wat gevoeliger voor rot.

Hoewel de druif voor dessertwijnen gebruikt kan worden, is zij zeer geschikt voor de vinificatie van wat steviger droge wijn. Het bouquet is bloemrijk en vertoont vaak een zweempje honing. Van de Solaris kunnen zogenaamde cépage wijnen gemaakt worden, maar wordt ook wel gemengd met andere druiven.

Omdat de Solaris zulke gunstige eigenschappen heeft wordt de plant ook gebruikt om nieuwe druivenvariëteiten te creëren.