De Brabantse vlag in top

11-05-2020

Vlag van Noord-Brabant in top

Net als de koning! Als hij thuis is hangt de vlag in top, maar dan anders. Als wij op de wijngaard zijn is dat te zien doordat wij eveneens onze vlag in top hangen. Onze vlag is natuurlijk de Brabantse, de provincie waarop wij zo trots zijn.

De vlag van Noord-Brabant of Brabants Bont (naar het Brabants bont) bestaat uit een schaakbordpatroon met 24 vlakken in de kleuren rood en wit. De vlag wordt al sinds de Middeleeuwen gebruikt, maar raakte in de 18e eeuw in onbruik. Vanaf het einde van de negentiende eeuw werd een vlag gevoerd waarop het beeld uit het provinciewapen, een gouden leeuw op zwarte grond, werd afgebeeld. Dankzij rijksarchivaris mr. J. Smit kwam de Brabantse vlag weer in gebruik. Bij de viering van het 750-jarig bestaan van 's-Hertogenbosch in 1935 werd een vlaggenparade gehouden die grote invloed had op zowel het gebruik van de Noord-Brabantse vlag als op de ontwikkeling van de gemeentevlaggen in Nederland.[1][2] Sinds 1959 is het de officiƫle vlag van Noord-Brabant.

Geschiedenis

De Noord-Brabantse vlag stamt uit de Middeleeuwen. De kleuren rood en wit komen, sinds het uitroepen van het Graafschap Leuven tijdens de Lotharingse periode, voor in Brabantse standaarden, vlaggen en wimpels. Het Hertogdom Brabant nam deze kleuren over. Gedurende de Middeleeuwen en de eeuwen daarna zouden rood en wit veel gebruikt worden. Vooral schepen voeren onder een rood-witte vlag, met name in Antwerpen.

Aan het einde van de 18e eeuw raakte de vlag in onbruik. Pas sinds 1959 is het rood-wit geblokte dundoek de officiƫle vlag van de provincie Noord-Brabant.